Αλάστρα. Κριτικές

IMG_0409

Σύμφωνα με το bookbook.gr :»Το μυθιστόρημα του Γιώργου Παναγιωτάκη, Αλάστρα, (εκδ.Πατάκης) είναι το καλύτερο μυθιστόρημα αυτής της χρονιάς για μεγαλύτερα παιδιά, έχοντας μια εξωφρενική πλοκή που όμως παραμένει μέχρι την τελευταία σελίδα πειστική σε κάθε της λεπτομέρεια και πιστή στην αρχική φανταστική σύμβαση που μας καλεί ως αναγνώστες να αποδεχτούμε».

H Κατερίνα Μαλακατέ λέει: «Ονειρεύομαι για την Αλάστρα των δύο φανταστικών κόσμων μια χορταστική μεγάλου μήκους ταινία, με πολλά ειδικά εφέ, λιλιπούτειους πρωταγωνιστές σταρ, και μαγεία. Μέσα κι έξω από τις σελίδες του βιβλίου».

H Μαρίζα Ντεκάστρο γράφει στον Αναγνώστη«Με τη δύναμη ενός πανάρχαιου βιβλίου και μιας παράξενης γιαγιάς, ένα αγόρι κι ένα κορίτσι αλλάζουν τους γνωστούς στερεοτυπικούς έμφυλους ρόλους τους, παίρνουν τη θέση δυο παιδιών που ζουν στον κόσμο της περιπέτειάς τους και μεταφέρονται από τα μεσοαστικά προάστια και το σήμερα σ’ έναν κόσμο καθρέφτη του δικού μας. Ευρηματικό στη λύση της υπόθεσης, με τη συνάντηση των δύο κόσμων, χάρη στη σύγχρονη τεχνολογία να παρεμβαίνει υπέρ των ηρώων ενόσω βρίσκονται στον τόπο της φαντασίας».

Η Ελένη Γεωργοστάθη σημειώνει μεταξύ άλλων στο πολύ ενδιαφέρον μπλογκ της : «Στα μισά ακριβώς της άψογα αρχιτεκτονημένης ιστορίας του, ο Παναγιωτάκης μάς χαρίζει την, κατά τη γνώμη μου, κορυφαία αφηγηματικά στιγμή του βιβλίου του, μέσα από την ευφυώς δοσμένη, ιδιαίτερα ευρηματική σκηνή συνάντησης των δυο κόσμων που ως εκείνη τη στιγμή κινούνται παράλληλα μες στο κείμενό του. Μια σκηνή στην οποία ραφές, στεγανά, σύνορα και φυσικοί νόμοι γίνονται χίλια κομμάτια με τρόπο αισθητηριακά καταιγιστικό, υπηρετώντας εκείνο ακριβώς το στοιχείο, την ενότητα της αφήγησης, που θα επιτρέψει σε ήρωες και αναγνώστες να βουτήξουν ανενδοίαστα στη μεγάλη περιπέτεια».

Ο Απόστολος Πάππος για την Αλάστρα στο Elniplex : «Αυτό το σφιχταγγάλιασμα κόσμων, προσώπων, γεγονότων και βιβλίων διέπεται από μια θαυμαστή ταχύτητα που ενώ τη νιώθεις να σε τρέχει, δε σε αγχώνει, δε σε φορτώνει με στοιχεία που δε μπορείς να απορροφήσεις ως αναγνώστης αλλά – κι αυτό είναι θαρρώ ένα επίτευγμα του συγγραφέα- με μια θαυμαστή ισορροπία στην πλοκή, στην αγωνία (“και μετά τι θα γίνει;”), στην κουρύφωση, στη λύση. Εκτός από τα κινηματογραφικά και game πλάνα και περιγραφές (που φαίνονται ιδιαιτέρως μελετημένα), διέκρινα και μια διείσδυση στην ιδιαοσυγκρασία μεγάλου μέρους εκείνου του παράξενου πλάσματος που across the world το φωνάζουν έφηβο»

Η Μαρία Ρουσάκη στον Μαγικό Κόσμο του Παιδικού Βιβλίου«Από τις ωραιότερες περιπέτειες που έχω διαβάσει από Έλληνα συγγραφέα είναι αυτό το καταπληκτικό μυθιστόρημα του Γιώργου Παναγιωτάκη.  Όταν η φαντασία πλέκεται με την πλούσια γλώσσα, το μύθο, τους άρτια πλασμένους χαρακτήρες και το ταλέντο, το αποτέλεσμα είναι θαυμάσιο. Στο συγκεκριμένο βιβλίο βυθιζόμαστε κυριολεκτικά στις σελίδες, συμμετέχοντας στην ίδια την ιστορία μαζί με τους μικρούς ήρωες, τον Χρήστο και τη Βικτώρια ή με τους alterego τους, τον Ίστρο και τη Νίκη.»

Η Ναταλία Δαμίγου-Παπώτη γράφει στο Διάστιχο: «Ο τρόπος με τον οποίο η Αλάστρα συνδυάζει αναγνωρίσιμα χαρακτηριστικά της φανταστικής λογοτεχνίας και την αποστασιοποίηση από αυτά, χωρίς καθόλου να την ειρωνεύεται, αλλά γελώντας μαζί της, αγαπώντας την και γνωρίζοντας πολύ καλά τη γλώσσα της, είναι απολαυστικός και λίγο συγκινητικός. Η Αλάστρα και οι δύο κόσμοι της καταφέρνουν να παραμένουν συναρπαστικοί και στα δύο επίπεδά τους, από τη μία στο επίπεδο του φόρου τιμής στη λοτεχνία του φανταστικού και από την άλλη πρωτογενώς, στην εξέλιξη της ιστορίας. Όσο κανείς βυθίζεται στην Αλάστρα υφαίνεται ένα παράξενο πολυδιάστατο νήμα, όπου οι κόσμοι, τα επίπεδα, το φανταστικό, η πραγματικότητα και τα βιβλία συνυπάρχουν. Ο κόσμος μας μοιάζει να είναι και ο ίδιος μια ιστορία φανταστικής λογοτεχνίας.»

Το «Αγαπημένα παιδικά βιβλία» αναφέρει: «Οι μάχες των παιδιών στον φανταστικό κόσμο της Αλάστρας, μπορούν να εκληφθούν σαν συμβολισμοί των μαχών που πρέπει να δώσουν τα δυο αδέλφια στον αληθινό κόσμο, προκειμένου να επιστρέψει η ισορροπία στο σπίτι τους, να κερδίσουν ξανά τους γονείς τους, να βρουν ξανά τον προορισμό τους ως οικογένεια.
Ο πόλεμος που πρέπει να κερδίσουν, είναι ο πόλεμος για μια ζωή με νόημα, με μοίρασμα, με αποδοχή και συντροφικότητα. Τα δυο αδέλφια θα επαναπροσδιορίσουν τη σχέση τους μέσα σε αυτή την περιπέτεια, θα αποκαταστήσουν τον κώδικα επικοινωνίας τους, θα θυμηθούν ξανά όλα όσα τους ενώνουν, και με τον τρόπο αυτό θα καταφέρουν να φέρουν πίσω από την «εξορία της καθημερινότητας» τους γονείς τους. Η μάχη τους, τόσο στον κόσμο της Αλάστρας, όσο και στον αληθινό κόσμο, είναι η μάχη για μια ζωή που δεν εξορίζει τη φαντασία, που πιστεύει στο όνειρο και δεν θυσιάζει την ομορφιά στο βωμό μιας επίπλαστης αναγκαιότητας.»

 

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: