κριτικές-συνεντεύξεις

H Μαρία Τοπάλη γράφει στην Καθημερινή (3/7/2011) μια ιδιαίτερα κολακευτική κριτική για τον Μικρόκοσμο, παρομοιάζοντάς τον με ταινία της Pixar. Μπορείτε να κάνετε κλικ στην εικόνα για να τη διαβάσετε.

Η Μαρίζα Ντεκάστρο γράφει στα Νέα, (25/6/2011) σχετικά με τον Μικρόκοσμο: «Η οργανωμένη κοινωνία των εντόμων μοιάζει για την κουτσή μικρή εργάτρια με τα πέντε πόδια σαν ένα μαγγανοπήγαδο χωρίς τελειωμό. Ομως αντιλαμβάνεται ότι αρχίζει να νιώθει διαφορετικά κι παίρνει τη μεγάλη απόφαση να ξανοιχτεί στον κόσμο… Πόλεμος, έρωτας και πορεία προς την ελευθερία από τις υπόγειες στοές στο φως.»

Η Ιωάννα Σουφλέρη στο Βήμα (14/8/2011) και στο ένθετο Science, σημειώνει: «Μέσα από την κοινωνία των εντόμων και την ιστορία της Σβέλτα, τα παιδιά βιώνουν καταστάσεις που καθόλου δεν απέχουν από αυτές της δικής τους ζωής. Ενα βιβλίο που μπορεί άνετα να διαβαστεί πάνω στην καλοκαιρινή άμμο, αλλά τα διδάγματά του σίγουρα θα ακολουθούν τα παιδιά για πολλούς ακόμη χειμώνες.»

Η συγγραφέας Αλεξάνδρα Μπίζη γράφει μερικά πολύ κολακευτικά πράγματα για τον Μικρόκοσμο στον ιστότοπο kosvoice.gr: «Αφηγηματική δεξιότητα και τόλμη, ευφάνταστη εικονοποιία  (από τις πιο υποβλητικές και τολμηρές εικόνες ο ακρωτηριασμός και το πέταγμα στο κεφάλαιο «Το όνειρο της Σβέλτα»), πολύ χιούμορ και παιγνιώδες ύφος, ακόμα και στις πιο σκοτεινές στιγμές.  Ένα αλληγορικό μυθιστόρημα μαθητείας, όπου συνυπάρχουν με συναρπαστικό τρόπο η συγκίνηση, το αστείο και ο κοινωνικοπολιτικός προβληματισμός. Ευφυές, εξαιρετικό!». 

O Βασίλης Μπέκας κάνει στη Βιβλιοθήκη της Ελευθεροτυπίας (5/11/2011) μια μικρή παρουσίαση του βιβλίου: «Η Σβέλτα ή Μείον Ενα ή Τραμπάλα είναι ένα μικροσκοπικό πλασματάκι που ζει στην υπόγεια πολιτεία και εργάζεται σκληρά τρέφοντας τους πολεμιστές. Αντίθετα με όλους της συντρόφους της, διαθέτει ένα ποδαράκι λιγότερο, πέντε και όχι έξι, κάτι που προκαλεί τον χλευασμό των γύρω. Ένας νέος πόλεμος ξεκινά και η μικρή μας πρωταγωνίστρια μπλέκει σε περιπέτειες. Δέχεται μηνύματα από άγνωστο αποστολέα, τα βάζει με τις αρχές της πόλης, δικάζεται, φυλακίζεται και αποφασίζει να ανεβεί στον έξω κόσμο.»

Μια πολύ ενδιαφέρουσα κριτική προέρχεται από τη Λέσχη Ανάγνωσης του 1ου Ιπποκρατείου Γυμνασίου της Κω. Το blog της Λέσχης ονομάζεται Ανάμεσα στους Τοίχους και αξίζει πραγματικά να το παρακολουθεί κανείς.

H Ολυμπία Κατσένη κάνει στο matia.gr μια κριτική-παρουσίαση.

Μια συνέντευξη στην Press Publica και στον δημοσιογράφο και εκπαιδευτικό Γιώργο Κιούση.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: