Το online φεστιβάλ Altcine Action

Το Altcine Action είναι ένα online φεστιβάλ  ταινιών μικρού μήκους που απευθύνεται σε νέους κινηματογραφιστές (ερασιτέχνες ή μη) από τα Βαλκάνια. Η περίοδος της υποβολής των ταινιών λήγει σήμερα, ενώ μεθαύριο (9 Σεπτέμβρη), αρχίζει το καλύτερο μέρος: η ψηφοφορία του κοινού.  Μπορούν να ψηφίσουν όλοι, αρκεί να δικαιολογήσουν με κάποιον τρόπο την ψήφο τους. (Υπάρχει και ειδικό βραβείο καλύτερου κριτικού!)

Τις τελευταίες μέρες έχω δει όλες σχεδόν τις ταινίες (μέχρι στιγμής είναι 41). Ανάμεσά τους υπάρχουν κάποια μικρά διαμάντια, κάποιες άψογες δουλειές καθώς και κάποια φιλμάκια που αφήνουν να διαφανεί ένα σπουδαίο ταλέντο που ίσως χρειάζεται λίγη ακόμη  δουλειά. Φυσικά υπάρχουν και μέτριες -ή και κακές- ταινίες. Όμως ακόμα και από αυτές μπορεί κανείς να βγάλει διάφορα συμπεράσματα αισθητικής ή κοινωνικοπολιτικής φύσης, που αφορούν την κάθε χώρα ξεχωριστά.

Για παράδειγμα  οι Κροάτες έχουν μια εμφανή τάση προς το μεταφυσικό και προς το σινεμά του τρόμου. Επίσης, σε πολλά πλάνα των ελληνικών ταινιών -οι οποίες είναι και οι περισσότερες-  υπάρχουν στο φόντο γκράφιτι. Κυριαρχούν δε σε τέτοιο βαθμό ώστε κάποιος ξένος θα πίστευε ότι δεν υπάρχει τοίχος δίχως γκράφιτι στις ελληνικές πόλεις. Οι σκηνοθέτες επιλέγουν να τα προβάλλουν κι αυτό κάτι σημαίνει. Μια άλλη παρατήρηση σε σχέση με τις ελληνικές ταινίες είναι ότι αρκετές από αυτές -οι λιγότερο καλές- τείνουν να πλατειάζουν.

Αυτό το τελευταίο δεν συμβαίνει με αυτήν εδώ την ελληνική ταινία. Λέγεται Approaching Acceptance και μέσα σε 3 λεπτά προλαβαίνει να πει αυτό που θέλει με απλότητα και βάθος. Αν μπορούσα να ψηφίσω θα της έδινα πολύ καλό βαθμό.

Δυστυχώς δεν μπορώ γιατί -ευτυχώς- εμπλέκομαι άμεσα στη διοργάνωση του φεστιβάλ. (Οπότε θα επανέλθω…)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: