βραβεία-διακρίσεις

Ο Μικρόκοσμος είναι ένα από τα 250 βιβλία από όλο τον κόσμο που ξεχώρισε η International Youth Library  για το έτος 2011.  Η σημαντική αυτή διάκριση, ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση του βιβλίου στο διεθνές φεστιβάλ White Ravens Festival 2012, που έγινε στο Μόναχο τον Ιούλιο του 2012.

Το σκεπτικό της επιλογής (στα αγγλικά):  Transmitted through thousands of bodies coming into contact with one another, a peculiar message finally reaches Svelta, a lonely disabled girl. Filled with longing and an unwavering determination to find its original sender, she rebels against the inhumane structures that define her totalitarian city. In the end she breaks the surface, where courage, compassion but also self-doubt accompany her as she continues her search. The reader is transported into the fortress of an ant colony and empathically accompanies the protagonist, an ant, while she fights against a world not so unlike the human one. Exposing that world to her own life ideals, she gives it the opportunity for a change of heart. ( Authoritarian state – Human rights – Love – Values – Outsider – Tolerance)  

Επίσης, ο Μικρόκοσμος ήταν στη βραχεία λίστα για το Κρατικό Βραβείο 2011 και στην αντίστοιχη λίστα για το βραβείο του περιοδικού Διαβάζω. Τα βραβεία τα κέρδισε το «Κοσμοδρόμιο» της Ελένης Κατσαμά (ένα βιβλίο που συστήνω ανεπιφύλακτα).

Τέλος, ήταν ανάμεσα στα 3 βιβλία της βραχείας λίστας για τα βραβεία του Κύκλου Παιδικού Βιβλίου 2011. τα άλλα δύο βιβλία ήταν τα «Κοσμοδρόμιο» της Ελένης Κατσαμά και «Η μουσική που σταμάτησε τον πετροπόλεμο» του Δημήτρη Σπύρου. Τα τρία βιβλία ισοψήφησαν και για κάποιο μυστηριώδη λόγο δεν δόθηκε βραβείο σε κανένα. Το σκεπτικό της επιτροπής βρίσκεται εδώ.   (Μικρόκοσμος: «Μεστό μυθιστόρημα με έντονο το αλληγορικό και συμβολικό στοιχείο. Κυρίαρχα θέματα είναι η ελευθερία, η δυνατότητα του ατόμου να επιτύχει πολιτικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, ο έρωτας, τα ναρκωτικά και η ξενοφοβία. Αν και το τέλος είναι κλειστό και happy end, ωστόσο  υπάρχουν και συχνές αναφορές στις απώλειες και τις δυσκολίες που συνεπάγεται ένας αγώνας. Η γλώσσα είναι φυσική, άμεση και αβίαστη. Το πνεύμα αμφισβήτησης και ανατροπής του κατεστημένου, όπως και το ερωτικό στοιχείο, που κυριαρχούν στο βιβλίο ανταποκρίνονται στα ενδιαφέροντα και τον τρόπο σκέψης και έκφρασης των εφήβων.»)

Σχολιάστε